Skrivet av: Chris | 18 maj, 2012

Liv!

Cirka 14 dagar har nu gått sedan karet fylldes och vattenvärderna är märkligt nog fullständigt exemplariska. Trots ”startbakterier” av hög kvalitet (Seachem och JBL) och alla 85 kg levande sten som torde innehålla en del döda organismer också, så visar testresultaten inga som helst utslag på att kvävecykeln skulle ha påbörjats? Jag har under denna vecka streckläst spaltmeter efter spaltmeter om saltvattenskemi och i synnerhet just kvävecykeln. Det vill säga den livsavgörande biologiska process som akvariet genomgår när vattnet bygger upp nödvändig bakterieflora för att kunna bryta ned ammoniak/ammonium (som bildas av gammalt förmultnande foder samt fiskarnas avföring) till nitrit och slutligen nitrat (som är ett förstadium till ofarlig kävgas).

Det finns i huvudsak tre kända metoder att skynda på denna process. Antingen kan man stoppa ned något som startar processen genom en plötslig ökning av ammoniak – vanligtvis en rå okokt räka som skall förmultna i vattnet. Eller så kan man som jag använda ”levande sten” som långsamt och metodiskt mognar vattnet, förutsatt att stenen någonstans också innehåller mer eller mindre död materia givetvis (vilket man inte kan veta säkert). Många väljer istället att stoppa ned en ”testpilot” i och med en fisk som via matning och dess avföring startar kvävecykeln, även om det på sätt och viss kan kallas djurplågeri då en svagare fisk löper risk att inte överleva de vattenvärden med höga nivåer av ammonium och nitrit som är en del av mognadsprocessen. För mig blev det en kombination av levande sten och en  dryg vecka senare en del lägre djur som sniglar, eremitkräftor och räkor.

Putsarräka (Lysmata Amboinensis)

Eldräka (Lysmata Debelius)

Inget av detta gav dock någon som helst reaktion i mina vattentester. Ammonium är knappt mätbart, likaså nitrit. En svag nivå (1,0 ppm) av nitrat finns dock vilket brukar vara ett tecken på att kvävecykeln är ”klar”. Bromma Zoomarknad, där jag köpte det mesta av grundkittet, menar att det är brukligt att man skall kunna starta upp deras akvarium mycket snabbt utan att behöva trigga och vänta ut kvävecykeln då allt skall vara ”klart”, tack vare deras färdigblandade vatten primärt. Jag var skeptisk, men… ja? 🙂

Förmodligen beror detta snabbt gynnsamma läge på två saker. Dels att min totala vattenvolym är kring hela 1000 liter, varav cirka 800 är i själva akvariet. Stor vattenvolym ger som de flesta vet avsevärt bättre förutsättningar till biologisk stabilitet. Sen kan den avgörande faktorn vara att 50 liter av vattnet var gammalt och redan moget (dvs med etablerad godartad bakterieflora), direkt från butikens visningsakvarium. Oavsett vad orsaken är så har jag valt att chansa en smula och låtit de första fiskarna flyttat in efter endast cirka två veckor sedan uppstart. Det har gått alldeles utmärkt och alla verkar må bra och trivas, undantaget första dygnet då ”Bubbles” uppvisade stressymptom. Återkommande noggranna mätningar och monitorering av vattenvärden kommer självklart göras minst varje vecka, men som det ser ut så verkar kvävecykeln redan vara avklarad, kanske rent av innan uppstarten tack vare mogen levande sten och sand, samt moget vatten i kombination med enorm volym.

Jag skall väl erkänna att en del av inspirationen till val av fiskar och övrigt marint liv kommer från den suveräna filmen Hitta Nemo – en av världens mest omtalade tecknade filmer. Men även innan denna film så var jag barnsligt förtjust i de flesta av dessa fascinerande vackra fiskar. Vissa av de som står på önskelistan är extra känsliga och måste därför vänta ett tag till, tills jag är säker på att akvariet verkligen uppnått stabil balans. Men detta är hur som helst den initiala besättningen…

”NEMO & MARLIN”: 2 st Clownfisk (Amphiprion Percula)

”DORIS”: Blue Tang (Paracanthurus Hepatus)

”BUBBLES”: Yellow Tang (Zebrasoma Flavescens)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: